čtvrtek 12. dubna 2012

Mrkvovo – mandľový koláč


Po dlhšej odmlke som sa rozhodla prispieť jedným z mojich veľmi jednoduchých vylepšených receptov. Ponúkam aj originál, lebo som si vedomá, že nie všetci majú prístup k surovinám, ktoré ja bežne skladujem.
Moja alternatíva receptu je výborná a vhodná pre každého kto si chce pochutiť a nepribrať (aj pre celiakov), a zároveň dodáva v celku slušné množstvo bielkovín. Tento koláč má veľmi sviežu a ľahkú chuť..

Suroviny originálneho receptu (zo šou S italem v kuchyni):

  • 300 g lúpaných mandlí
  • 300 g nastrúhaná mrkva
  • 300 g cukru
  • 80 g hladkej múky
  • 4 vajcia 
  • štipka soli
  • citrónovú kôru
  • pol prášku do pečiva
Poleva:
  • 2 bielky
  • 150g múčkového cukru
  • citrónová šťava
Pre šetrenie času ponúknem postup iba vylepšeného receptu.

Môj mrkvovo - mandľový proteínový koláčik
(čas prípravy 15-25 minút, pečenia 35 minút)

Suroviny:
  • 3 priemerné mrkvy
  • cca 50g mandľovej múčky 
  • cca 100g posekaných mandlí 
  • 25g = 1 odmerku kaseinového proteínového prášku bez chuti (alternatívne je možné nahradiť múkou, mandľami alebo iným práškom aj ochuteným) 
  • 25g = 1 odmerka syrovátkového vanilkového proteínového prášku
  • 4 mikro lyžičky stévie (mikro lyžička - súčasť balenia, môžu to byť tri tabletky atď)
  • štipku prírodnej vanilkovej arómy (môžete vynechať)
  • citrónovú kôru z celého citróna
  • pol prášku do pečiva
  • 4 celé vajcia
  • 1dcl mlieka
  •  štipka soli
Poleva:
  • citrónová šťava
  • 2 bielka
  • 25g = 1 odmerku kaseinového proteínového prášku bez chuti (alternatívne je možné nahradiť originálnym zložením) 
  • 2-3 mikro lyžičky stévie

Postup:

Mrkvu a citrón očistíme a nastrúhame do mysy. Z citrónu samozrejme iba kôru. Pridáme všetky ostatné suroviny a poriadne premiešame tak, aby nám vznikla zmes tekutejšej konzistencie (ale nie príliš tekutej, podobne ako keď sa robí bublanina alebo bábovka). Podľa potreby môžete pridať buď mlieko alebo prášok na doladenie konzistencie. Ak používate suroviny ako ja odporúčam to aj ochutnať. Ak je to moc „sladké“ pridajte citrónovú kôru, ak málo, tak stéviu. Tento proces mi zbral asi 10 minút.

Keď máte cesto pripravené, vymastite bábovkovú formu alebo akúkoľvek inú formu (ja som použila hrniec, ktorý som celý vystlala papierom na pečenie), a vylejte do nej nachystanú zmes.

Pečte 10 minút na 160 °C, potom 25 – 30 minút na 180 °C

Pred koncom pečenia príde na rad zaujímavá úloha – vyšľahať bielky so stéviou a citrónovou šťavou. Priznám sa, že sa mi to moc nedarilo, ale keďže mám kulinársku myseľ plnú nápadov, pridala som asi po 2 minútach šľahania ručným šľahačom 1 odmerku kaseinového prášku a vznikla mi fakt slušná a dobre chutiaca pena. Tú som natrela na mierne vychladnutý koláčik a dala som to ešte asi na 2 minúty do trúby na 180 °C.

Nemohla som sa dočkať kým vychladne a ochutnám toto majstrovské dielo, ale čakanie bolo odmenené pôžitkom z chuti a pocitu, že si užívam so skvelým makro nutričným obsahom. Koláč som rozdelila na 16 rovnakých trojuholníčkov, pričom jeden trojuholníček tejto delikatesy obsahuje:


108,4 kcal ( 455,3 kJ)
Bielkoviny: 8,4 g
Tuky: 6,9 g
Sacharidy: 3,5 g

Prajem Dobrú chuť.


Pripájam link na originálny recept, ktorý je isto skvelý, ale nemá také super makro nutričné zloženie ako môj ;-) .

http://hobby.idnes.cz/video-mrkvovy-dort-s-mandlemi-a-citronovou-polevou-krok-za-krokem-100-/hobby-domov.aspx?c=A110414_164713_hobby-domov_mce



Žádné komentáře:

Okomentovat